Hulp of advies nodig? Bel +31 (0)85 000 4108 of mail naar support@evplug.eu

Op werkdagen voor 23 uur besteld, morgen in huis.

De beste kwaliteit voor een scherpe prijs

Ook zonder subsidie is elektrisch rijden het goedkoopst

Ook zonder subsidie is elektrisch rijden het goedkoopst

EV Plug Europe |

Autofabrikanten zijn als een dolle bezig met het op de markt brengen van betaalbare elektrische auto’s. Met het dalen van de prijzen, is het inmiddels vaak goedkoper om elektrisch te gaan rijden. Zelfs zonder de (niet meer te krijgen) subsidie van de overheid. Helemaal als je nog een paar maanden wacht.

Want later nog dit jaar of begin volgend jaar komen vele autohuizen met nieuwe elektrische modellen op de markt met een hogere actieradius die tussen de 30.000 en 40.000 euro gaan kosten.

Zo komt Skoda met de Enyaq, Volkswagen met de ID3, Opel met een elektrische Mokka en Fiat met een elektrische 500 cabrio. Qua prijs zitten die auto's tussen de 30.000 euro en 39.000 euro. Allemaal met een bereik met volle accu van 250 km of meer.

Kia en Hyundai hebben al modellen met zo’n actieradius voor rond de 35.000 op de markt. En als je genoegen neemt minder bereik dan kun je nu al onder meer een Renault Twingo of Seat Mii rijden voor iets meer dan 20.000 euro.

Reken per maand

Elektrische auto's in het compacte segment zijn zo volgens Leaseplan volledig concurrerend in vergelijking met voertuigen met verbrandingsmotor. Ook Milieu Centraal deed een berekening en kwam op een voordeel van bijna 170 euro per maand voor elektrisch ten opzichte van benzine.

RTL Z vroeg elektrisch rijden expert Auke Hoekstra van de TU Eindhoven ook een berekening te maken. "Met de nieuwe generatie modellen die een stuk betaalbaarder zijn, is het per maand al snel veel goedkoper om elektrisch te gaan rijden. En dat geldt vaak al vanaf dat je 10.000 kilometer per jaar rijdt."

Minder onderhoud, duurdere verzekering

Elektrisch rijden is niet alleen vanwege de lagere brandstofkosten financieel aantrekkelijk. Ook het onderhoud goedkoper. "De elektromotoren behoeven nauwelijks onderhoud," zegt Hoekstra. "En dat merk je in je portemonnee."

Daar staat tegenover dat de verzekeringspremie vaak duurder is. Elektrische auto’s rijden vaker schade, mogelijk omdat ze zo snel kunnen optrekken, en de schade is vaak moeilijker te repareren, zo blijkt uit onderzoek van prijsvergelijker Pricewise.

Overigens zijn het vooral de duurdere modellen die vaker schade rijden. Bestuurders van kleine elektrische auto’s hebben juist 10 procent minder kans op ongelukken, zegt Pricewise. Toch komen ook daar de premies vaak twee tot drie tientjes hoger uit per maand.

Ook slijten de banden van een elektrische wat auto sneller. Dat komt omdat de auto zwaarder is. 

Laadpaal

Ook het thuis installeren van een laadpaal, jaagt de kosten van elektrisch rijden op. Dat kan oplopen tot ruim 2000 euro. Voordeel is dan wel weer dat je thuis kunt laden, wat goedkoper dan bij een openbare paal.

Bron: RTL Nieuws