Daryll  | Customer Support bij EVPLUG

16-06-2023

Zakelijk verrekenen van laadkosten elektrische auto's?

In dit artikel gaan we dieper in hoe het zakelijk verrekenen van kosten automatisch of handmatig kan verlopen voor het opladen van elektrische voertuigen. 

Laadunie CPO-dienstLaadunie laadpassen

Introductie

Met de groeiende populariteit van elektrische voertuigen (EV's) wordt de behoefte aan betrouwbare oplaadinfrastructuur steeds groter. Werknemers die hun EV's thuis en op werk willen opladen, hebben baat bij een efficiënte en transparante manier om de kosten hiervan te verrekenen met hun werkgevers. Waarschijnlijk heeft u de termen CPO en (e)MSP voorbij zien komen. In dit artikel bespreken we deze termen en gaan we dieper in hoe het zakelijk verrekenen van kosten automatisch of handmatig kan verlopen voor het opladen van elektrische voertuigen.

Laadkabels type 1Laadkabels type 2

Wat is een Charge Point Operator (CPO)?

Een Charge Point Operator (CPO) is een bedrijf of organisatie die verantwoordelijk is voor het beheren en exploiteren van oplaadpunten voor elektrische voertuigen. De CPO zorgt voor de installatie, het onderhoud, het beheer en de ondersteuning van de laadinfrastructuur. Dit omvat het aanbieden van laaddiensten aan zowel particuliere als zakelijke klanten. EV Plug Europa werkt samen met de CPO-dienst van Laadunie. Klik op de groene button voor meer informatie.

Laadunie CPO-dienstLaadkabels type 2

Voordelen van een CPO-dienst thuis bij de werknemer

De laadkosten die thuis gemaakt worden, kunnen zakelijk verrekend worden met een CPO-dienst. Hiermee bieden we werknemers en werkgeverd de mogelijkheid om een elektrisch voertuig op te laden bij een eigen woning, terwijl de kosten worden verrekend met de werkgever. In dit artikel vind je meer informatie over hoe dit in zijn werk gaat:

1. Installatie van een oplaadpunt thuis: Werknemers die de mogelijkheid willen hebben thuis hun elektrische of hybride auto op te laden kunnen ervoor kiezen om een oplaadpunt thuis te  installeren. De laadkosten die gemaakt worden op dit laadstation, kun je  laten verrekenen met hun werkgever. 

2. Verrekening van thuislaadsessies: Wanneer een werknemer zijn of haar elektrische voertuig thuis oplaadt, wordt de laadsessie geregistreerd door het oplaadpunt en gekoppeld aan het account van de werknemer bij de CPO. De CPO houdt de kosten van deze thuislaadsessies bij. Hierbij kan rekening gehouden worden met de laadpas die gebruikt wordt, bijvoorbeeld de laadpas voor de zakelijke auto wel verrekenen met de werkgever en de prive auto niet.

3. Facturering en betaling: Op basis van de geregistreerde thuislaadsessies zal de CPO een factuur opstellen met de kosten. Deze factuur wordt wordt verzonden naar de werkgever. De kosten worden berekend aan de hand van het energietarief dat de werknemer heeft ingevuld bij de CPO dienst.  De werknemer krijgt een creditfactuur voor de energiekosten die de laadsessies gekost hebben aan de hand van het ingegeven energie tarief.

4. Administratieve functies en rapportage: Zowel werknemers als werkgevers kunnen gebruikmaken van de administratieve functies en rapportage die worden aangeboden door de CPO. Werknemers kunnen hun thuislaadactiviteiten volgen en de kosten controleren, terwijl werkgevers inzicht krijgen in het energieverbruik en de kosten van de thuislaadsessies van hun werknemers. 

Via de groene knoppen vindt u drie merken in ons assortiment die kunnen communiceren met een CPO-dienst.
 

WallboxAlfenWebasto Next

Voordelen van een CPO-dienst op een bedrijfslocatie

Een van de grote voordelen van het gebruik van een CPO-dienst op een bedrijfslocatie is dat u kunt verdienen aan laadsesies door derde gebruikers, zoals leveranicers en bezoekers die toegang hebben tot het oplaadpunt. Dit werkt op basis van een tariefstructuur, waarbij de CPO-dienstverlener een vergoeding rekent voor elke laadsessie die plaatsvindt bij uw oplaadpunt en deze aan u uitbetaald. U kunt hierbij uw eigen kWh-tarief instellen. Het exacte tarief en de verdeling van de inkomsten kunnen variëren, afhankelijk van de overeenkomst die u hebt met de CPO-dienstverlener.

Laadunie CPO aanvragenLaadkabels type 2

Wat is (e)MSP?

(e)MSP's, oftewel Electric Mobility Service Providers, zijn organisaties die laadabonnementen, laadpassen en/of apps aanbieden voor het opladen van elektrische voertuigen. Deze organisaties hebben contracten afgesloten met de leveranciers van laadpalen, waardoor je met hun laadpas toegang hebt tot openbare laadpalen. Bij het gebruik van een laadpas wordt vaak een kleine vergoeding in rekening gebracht, die maandelijks, per kilowattuur (kWh) of per laadsessie kan variëren. Het is daarom belangrijk om je goed te informeren en te onderzoeken welke tarieven en voorwaarden van toepassing zijn, zodat je niet meer betaalt dan nodig is.

EV Plug Europa heeft een samenwerking met Laadunie, een aanbieder van laadpassen. Klik op de groene button voor meer informatie over Laadunie laadpassen

Laadunie laadpassen

Kosten verrekenen voor de werknemer via laadpassen?

Wanneer je via je werkgever laadpassen ontvangt voor het opladen van je elektrische voertuig, kun je deze laadpassen ook gebruiken bij laadstations op kantoor of openbare laadpunten die niet specifiek zijn geïnstalleerd door je werkgever. Hier is wat informatie over hoe dit in zijn werk gaat:

1. Op kantoor: Je werkgever verstrekt laadpassen aan de werknemers die individueel zijn gekoppeld aan een specifiek account bij een Charge Point Operator (CPO) of een (e)MSP. Deze laadpassen stellen je in staat om toegang te krijgen tot verschillende laadpunten, zowel bij je werkplek als bij openbare locaties.

2. Roamingdiensten: Veel CPO's en (e)MSP's bieden roamingdiensten aan, waardoor je jouw laadpas kunt gebruiken bij openbare laadpunten die zijn aangesloten bij het netwerk van de CPO of (e)MSP. Hierdoor heb je de flexibiliteit om je voertuig op te laden, zelfs als je je buiten het bereik van de laadpunten van je werkgever bevindt.

 3. Toegang en betaling: Bij het gebruik van je laadpas bij een openbaar laadpunt, houd je de pas tegen de paslezer of volg je de instructies van de laadpaal om toegang te krijgen tot het oplaadproces. Je laadpas identificeert je als een geautoriseerde gebruiker en maakt het mogelijk om de laadsessie te starten.

4. Facturering en verrekening: De laadsessie bij het openbare laadpunt wordt geregistreerd door de CPO of (e)MSP. De kosten van de laadsessie worden vervolgens gefactureerd aan je werkgever, die verantwoordelijk is voor het verrekenen van deze kosten. Je kunt bij je werkgever navragen hoe zij het verrekeningsproces hebben opgezet.

5. Rapportage en administratie: Zowel jij als je werkgever kunnen vaak toegang krijgen tot rapportage- en administratieve functies die worden aangeboden door de CPO of (e)MSP. Dit stelt je in staat om je laadactiviteiten te volgen en de kosten te controleren, terwijl je werkgever inzicht krijgt in de laadkosten en het energieverbruik.

Laadpas aanvragen

Zakelijk verrekenen zonder abonnement via een MID kWh meter

Als een werknemer ervoor kiest om de gemaakte kosten voor het opladen van een elektrische voertuig thuis handmatig bij te houden en later te declareren bij de werkgever, bijvoorbeeld op maandbasis, dan is het noodzakelijk om een kilowattuurmeter aan te schaffen. Het is belangrijk op te merken dat deze kilowattuurmeter MID-gecertificeerd moet zijn (MID staat voor Measuring Instruments Directive). Het MID-keurmerk garandeert dat het geregistreerde aantal verbruikte kilowatturen gebruikt mag worden voor officiële registraties en verrekeningen.

Als de werknemer ervoor kiest om het verbruik handmatig bij te houden en te verrekenen, is een MID-meter dus vereist. Sommige mensen kiezen er bewust voor om de kosten handmatig te verrekenen, omdat ze op die manier zelf inzicht willen hebben in hun verbruik. Dit is met name relevant wanneer er geen gebruik wordt gemaakt van laadpassen of een geautomatiseerd systeem. In dergelijke gevallen is handmatige verrekening noodzakelijk. Via de groene knoppen vindt u een 1 of 3 fase MID kWh meter uit ons assortiment.

Let op: Het gebruik van een MID-gecertificeerde kilowattuurmeter is verplicht als u ervoor kiest om handmatig kosten te verrekenen.

1 fase MID kWh meter3 fase MID kWh meter

Conclusie

Het zakelijk verrekenen van kosten voor het opladen van elektrische voertuigen biedt diverse voordelen voor zowel werknemers als werkgevers. Het zakelijk verrekenen van kosten voor het opladen van elektrische auto's kan op verschillende manieren plaatsvinden.
Een Charge Point Operator (CPO) kan zorgen voor de installatie en het beheer van oplaadpunten thuis of op de bedrijfslocatie, waardoor werknemers de kosten kunnen verrekenen met hun werkgever. Daarnaast zijn er (e)MSP's die laadpassen en apps aanbieden voor toegang tot openbare laadpunten.
Als werknemers ervoor kiezen om handmatig kosten te verrekenen, bijvoorbeeld door middel van een MID-gecertificeerde kilowattuurmeter, is het gebruik van een dergelijke meter verplicht. Dit biedt werknemers inzicht in hun verbruik en maakt officiële registratie en verrekening mogelijk. Het is belangrijk om de juiste methode te kiezen die past bij de behoeften en voorkeuren van zowel werknemers als werkgevers.

Laadkabels type 2

Een vrijblijvende offerte aanvragen?

Met onze expertise en ervaring in elektrische installaties bieden wij op maat gemaakte oplossingen voor zowel particuliere als zakelijke klanten. Of u nu op zoek bent naar een oplaadpunt voor uw elektrische auto thuis of voor uw bedrijf, wij kunnen u helpen bij het ontwerpen, installeren en onderhouden van uw laadinfrastructuur. Neem vandaag nog contact met ons op om te zien hoe we u kunnen helpen bij de overstap naar elektrisch rijden. U kunt een offerte aanvragen via de onderstaande groene knop.

Offerte aanvragen