Hulp of advies nodig? Bel +31 (0)85 000 4108 of mail naar support@evplug.eu

Op werkdagen voor 23 uur besteld, morgen in huis.

De beste kwaliteit voor een scherpe prijs

Tesla Model 3, VW ID.3 en Audi e-tron verkozen tot Elektrische Auto van het jaar 2021

Tesla Model 3, VW ID.3 en Audi e-tron verkozen tot Elektrische Auto van het jaar 2021

EV Plug Europe |

De Volkswagen ID.3, Tesla Model 3 en Audi E-tron zijn alle drie gekozen tot Elektrische Auto van het Jaar. Zij zijn elk winnaar in een aparte categorie in de jaarlijkse verkiezing die georganiseerd wordt door de Vereniging Zakelijk Rijders, in samenwerking met Eneco eMobility, LeasePlan en AutoWeek.

Eerdere edities van deze verkiezing kenden steeds maar één winnaar, maar omdat in 2020 het aanbod van elektrische auto's zo is gegroeid besloot de jury dat het eerlijker zou zijn om drie categorieën te maken. Iedereen zal begrijpen dat een elektrische Renault Twingo en een Porsche Taycan moeilijk in één hokje te stoppen zijn. En in de toekomst zullen er wel meer categorieën ontstaan, want wie AutoWeek regelmatig leest ziet dat het aanbod vrijwel wekelijks wordt uitgebreid met weer een nieuw model.

Maar liefst 23 merken, 32 modellen met 52 verschillende uitvoeringen werden op basis van negen criteria beoordeeld. Het is een verkiezing waar alle elektrische auto die in 2020 op de markt waren aan meedoen. Dus niet alleen de nieuwkomers als de Peugeot e-208, Mazda MX-30 en Honda E, maar ook oudgedienden als de Tesla Model S en Nissan Leaf staan op de longlist van de jury.

Steengoed

De Volkswagen ID3 is nog maar sinds september op de markt, maar er werden al bijna 11.000 exemplaren geregistreerd. De rijeigenschappen scoren een 8 en gecombineerd met een WLTP-bereik van 424 kilometer maakt dat de ID.3 de winnaar in zijn klasse én het hoogste puntenaantal van alle auto’s scoorde. De Tesla Model 3 won vorig jaar de titel ook al en laat zien dat het model nog steeds steengoed is. Een indrukwekkende actieradius gecombineerd met de hoogste laadsnelheid en liefst 9 van de 10 punten voor rijeigenschappen bevestigen dit. De Audi E-tron is op basis van de actieradius, goede verkoopaantallen en 1.800 kilo trekgewicht de winnaar in het topsegment.

Middensegment - tot € 40.000

  1. Volkswagen ID3
  2. Opel Corsa-e
  3. Peugeot e-208

Hoge segment - € 40.000 tot 70.000

  1. Tesla Model 3
  2. Volkswagen ID4
  3. Hyundai Kona Electric

Topsegment - vanaf € 70.000

  1. Audi E-tron
  2. Tesla Model X
  3. Tesla Model S

Beoordelingscriteria

Actieradius, laadsnelheid, beschikbaarheid, verkoopaantallen, trekgewicht, prijs, gebruiksgemak, rijeigenschappen en leasetarief zijn de onderdelen die tellen in deze verkiezing. De data van de negen criteria hebben vervolgens een weging meegekregen van de jury. Zo wegen de rijeigenschappen zwaarder mee in het oordeel dan het trekgewicht.

Bron: Autoweek en Vereniging Zakelijke Rijders