Hulp of advies nodig? Bel +31 (0)85 000 4108 of mail naar support@evplug.eu

Op werkdagen voor 23 uur besteld, morgen in huis.

De beste kwaliteit voor een scherpe prijs

Minder grondstoffen nodig voor elektrische auto dan auto met verbrandingsmotor

Minder grondstoffen nodig voor elektrische auto dan auto met verbrandingsmotor

EV Plug Europe |

Elektrische auto’s hebben veel minder grondstoffen nodig dan auto’s die rijden op fossiele brandstoffen. Dat blijkt uit een analyse van Transport & Environment.

Het was altijd hét stokpaardje van tegenstanders van elektrische auto's: de grote hoeveelheid grondstoffen die nodig is voor de accu van een elektrische wagen. Inderdaad, daar zijn nogal wat grondstoffen voor nodig. Maar die kunnen bijna allemaal worden hergebruikt. Uiteindelijk blijft er na recycling van een EV-accu slechts zo’n 30 kilo aan grondstoffen over die niet hergebruikt kan worden. 

Dat lijkt veel, maar niet als je het vergelijkt met de 17.000 liter benzine die een gemiddelde auto gedurende zijn levensduur verbruikt. Volgens een nieuwe studie van de Europese denktank voor schoner vervoer, is de huidige afhankelijkheid van Europa van ruwe olie veel groter dan de behoefte aan grondstoffen voor accu’s. De kloof zal door de technologische vooruitgang nog groter worden. Want daardoor zal de hoeveelheid lithium die nodig is om een EV-accu te maken in het volgende decennium halveren. De benodigde hoeveelheid kobalt zal zelfs met meer dan driekwart afnemen en die van nikkel met ongeveer een vijfde, aldus T&E.

Materiaal gebruikt tijdens levenscyclus elektrische auto vs fossiele brandstof auto

STEEDS MEER MATERIALEN AFKOMSTIG UIT RECYCLING

In 2035 zou meer dan een vijfde van het lithium en 65% van het kobalt dat nodig is om een nieuwe accu te maken, van recycling afkomstig zijn, zo blijkt uit de studie. Volgens T&E zullen de recyclingpercentages, die vereist zijn op grond van een nieuw wetsvoorstel van de Europese Commissie, de vraag naar nieuwe materialen voor EV’s aanzienlijk doen afnemen. Dat is niet bepaald het geval bij conventionele auto’s.

Ook blijkt uit de studie dat Europa waarschijnlijk dit jaar al genoeg accu’s zal produceren om de eigen EV-markt te bevoorraden. Voor het komende decennium zijn al 22 gigafabrieken voor accu’s gepland. De totale productiecapaciteit hiervan zal oplopen tot 460 GWh in 2025, en in 2030 tot 700 GWh (2030). Daarmee kan men accu’s voor ongeveer 8 miljoen elektrische auto’s maken, voldoende voor de Europese EV-industrie.

NIET MEER AFHANKELIJK VAN AANVOER RUWE OLIE

Lucien Mathieu voegde daaraan toe: “Dit is heel wat anders dan de huidige situatie. Daarin is Europa voor zijn wagenpark bijna volledig afhankelijk van de invoer van ruwe olie. Door efficiëntere batterijen en recycling zal de EU veel minder afhankelijk worden van de invoer van grondstoffen dan van olie.”

MINDER CO2

Lucien Mathieu, analist vervoer en e-mobiliteit bij T&E, zegt hierover: ,,Als het op grondstoffen aankomt, is er gewoon geen vergelijking mogelijk. Tijdens zijn levensduur verbrandt een gemiddelde auto die op fossiele brandstoffen rijdt, het equivalent van een stapel olievaten van 25 verdiepingen hoog. Bij de recycling van accumaterialen gaat er slechts zo’n 30 kilogram metaal verloren. Dat is ruwweg de grootte van een voetbal.”

Uit de ‘levenscyclusanalyse’ van Transport & Environment blijkt tevens dat elektrische auto’s gedurende hun levensduur ook altijd minder CO2 produceren dan auto's met een verbrandingsmotor. Zelfs in Polen, dat de minst schone elektriciteitsvoorziening van de EU heeft, stoten elektrische auto's 22 procent minder CO2 uit dan benzineauto’s. Ook verbruiken EV’s tijdens hun levensduur 58 procent minder energie dan een benzineauto, aldus T&E.

 

Bron: e-drivers.com, transportenvironment.org, ad.nl