⚡ Dé specialist in EV-laadoplossingen

Daryll  | Customer Support bij EVPLUG

02-05-2023

Op hoeveel fasen kan mijn auto laden?

In dit artikel gaan we dieper in op het verschil tussen 1-fase en 3-fase laden en de voordelen van elk.

Bekijk assortimentMeestgestelde vragen

Introductie

Elektrische auto's (EV) zijn populair in Nederland en steeds meer mensen stappen over op deze duurzame manier van vervoer.
Het opladen van de accu's van een elektrische auto is echter een belangrijk aandachtspunt, omdat het opladen van de accu's op de juiste manier moet gebeuren om de levensduur van de accu's te verlengen en om de laadsnelheid te optimaliseren.

Elektrische auto's (EV) zijn populair in Nederland en steeds meer mensen stappen over op deze duurzame manier van vervoer.Het opladen van de accu's van een elektrische auto is echter een belangrijk aandachtspunt, omdat het opladen van de accu's op de juiste manier moet gebeuren om de levensduur van de accu's te verlengen en om de laadsnelheid te optimaliseren.

Laadkabels type 1Laadkabels type 2

1-fase laden

Bij 1-fase laden wordt de elektrische auto opgeladen via één fase van het elektriciteitsnet. Dit is de meest voorkomende manier van opladen en wordt vaak gebruikt in woningen en openbare laadpalen. Het laadvermogen van 1-fase laden is meestal beperkt tot 3,7 kW of 7,4 kW (respectievelijk laden op 16A of 32A), afhankelijk van de onboard charger (omvormer) in de elektrische auto en uiteraard de beschikbare stroomsterkte.

In 99% van de gevallen wordt een hybride auto op 1 fase geladen. De reden hierachter ligt in het feit dat de batterij capaciteit kleiner is in vergelijking met en volledig elektrische auto, waardoor sneller laden niet noodzakelijk is.

Een voordeel van 1-fase laden is dat het overal kan worden gebruikt waar een stopcontact beschikbaar is. Dit betekent dus dat je je auto ook thuis kunt opladen. U kunt de auto ook op openbare laadpalen laden met een 1-fase type 1 of type 2 aansluiting. Het nadeel van 1-fase laden is dat het langzamer is dan 3-fase laden. Dit betekent dat het langer duurt voordat de accu's van de auto zijn opgeladen.

3-fase laden

Bij 3-fase laden wordt de elektrische auto opgeladen via drie fasen van het elektriciteitsnet. Dit is een snellere manier van opladen en wordt vaak gebruikt bij huishoudens met een 3-fase aansluiting, openbare laadpalen en laadstations voor bedrijven. Het laadvermogen van 3-fase laden kan van 11 kW oplopen tot 22 kW (respectievelijk laden op 16A of 32A), afhankelijk van de beschikbare stroomsterkte.

Het voordeel van 3-fase laden is dat het veel sneller is dan 1-fase laden. Dit betekent dat de accu's van de auto veel sneller kunnen worden opgeladen.

Een nadeel is dat niet alle elektrische auto’s een onboard charger (omvormer) hebben om 3-fase te kunnen laden. Het is dus belangrijk om te controleren of uw elektrische auto geschikt is voor drie-fasen opladen, zodat u op de hoogte bent van de maximale laadsnelheid.

3-fase laden is niet overal beschikbaar. De stroomaansluiting van uw netbeheerder moet op 3 fasen geleverd worden, maar ook de groepenkast in de meterkast moet hiervoor geschikt zijn. Het verzwaren van uw netaansluiting van 1 fase naar 3 fasen kunt u aanvragen via de netbeheerder. Het geschikt maken van uw meterkast voor 3 fasen kan EV Plug Europa BV voor u verzorgen. Voor meer informatie over 3-fase in uw meterkast [link].

Onboard charger van uw auto

De onboard charger van uw auto bepaald de laadsnelheid. Wilt u weten of de onboard charger van uw auto 1 of 3 fase kan laden? Om het voor u gemakkelijk te maken kunt op onze website een keuze maken tussen het automerk/bouwjaar die voor u van toepassing is via: klik hier. Wanneer u het juiste automerk/bouwjaar heeft gevonden dan belandt u op de hoofdpagina van uw auto. U vindt hier vervolgens de onderstaande iconen die de gegevens van uw boordlader weergeven:                                                                                                   

16A

A. Stroomsterkte

3 fase

B. Aantal fase

11 kW

C. Laadvermogen

Uitleg

  • U ziet in de bovenstaande tabel dat de auto 16A aan stroomsterkte kan laden per 1 fase (230V).
  • U ziet dat er 3 fase wordt aangegeven.
  • De volgende rekensom kan worden gemaakt om het maximale laadvermogen te berekenen dat de auto opgeladen kan worden:
         1 fase = 16A x 230V (1 fase) = 3.7kW aan laadvermogen
         3 fase = 3.7kW x 3 = 11kW aan laadvermogen