Laadkabel type 2 of type 1: Wat is het verschil?

Laadkabel type 2 of type 1: Wat is het verschil?

EV Plug Europa |

Als u een elektrische auto heeft, dan heeft u een laadkabel of mobiele thuislader nodig om uw auto mee op te laden. Welke laadkabel u nodig heeft, is afhankelijk van meerdere factoren. Een van de factoren is de maximale laadsnelheid en het type plug dat uw auto ondersteunt. We leggen u in dit artikel uit welke type laadkabels er zijn en hoe u erachter komt welke u nodig heeft.

Hoe zien de type aansluitingen eruit?

Hieronder ziet u hoe een type 1 en een type 2 aansluiting eruit zien. De plaatjes geven de vorm weer van de aansluiting van uw auto waarmee kan worden opgeladen.

type1-type2-evplug

Verschil laadkabel type 2 en type 1

Het type laadkabel dat u nodig heeft, is afhankelijk van het soort auto dat u rijdt. Het verschil in type zit hem in de plug die op de kabel is gemonteerd. De meest gangbare aansluitingen in Europa zijn de laadkabel type 2 Mennekes en de laadkabel type 1 Yazaki. Per type laadkabel hebben we verschillende opties, met variaties in onder andere laadvermogen en laadsnelheid, recht of spiraal en verschillende lengtes. We hebben zowel laadkabels als mobiele laders voor thuis in type 2 Mennekes en type 1 Yazaki.

Een laadkabel heeft twee zijdes, een auto zijde en een laadpaal zijde. De laadpaal zijde is altijd een type 2 Mennekes aansluiting. Type 2 is dan ook de standaard op alle (publieke) laadstations die op wisselstroom (AC) laden.

Type 2 Mennekes aansluiting

Een type 2 Mennekes plug is de Europese standaard die kan worden aangesloten op de meeste Europese auto’s. Met deze aansluiting kan zowel op 1-fase als op 3-fasen worden opgeladen. In Nederland hebben de meeste huishoudens een 3-fasige aansluiting. Het grote voordeel van opladen op 3-fasen is dat dit sneller gaat dan op 1-fase. Houd er wel rekening mee dat een type 2 aansluiting niet automatisch betekent dat de auto kan opladen op 3-fasen. De omvormer in de auto is te allen tijde bepalend of deze op 1-fase of op 3-fasen kan laden.

Type 1 Yazaki aansluiting

Een type 1 Yazaki plug wordt voornamelijk gebruikt voor Amerikaanse, Japanse en Chinese voertuigen. De meeste huishoudens in deze landen hebben namelijk een 1-fase aansluiting. Om die reden kan er met een type 1 aansluiting enkel met 16A of 32A worden geladen, afhankelijk van het laadvermogen van uw auto.

Ontdek met onze tool welke aansluiting u nodig heeft

Gemakkelijk achterhalen welk type aansluiting u nodig heeft?
Dit kan via ons auto-overzicht. Vul het model en het jaartal van uw auto in. Vervolgens ziet u bovenin welk type u nodig heeft.

Welke gangbare auto’s hebben een type 1 of type 2 aansluiting? 

We sommen de meest voorkomende auto’s met deze aansluitingen voor u op.

Meest voorkomende auto’s met een Type 1 (Yazaki) aansluiting: Meest voorkomende auto’s met een Type 2 (Mennekes) aansluiting: