Hulp of advies nodig? Bel +31 (0)85 000 4108 of mail naar support@evplug.eu

Op werkdagen voor 23 uur besteld, morgen in huis.

De beste kwaliteit voor een scherpe prijs

Oververhitting of Verbranding van Stekker
op Mobiele Lader

Het komt wel eens voor dat onze klanten feedback geven over een oververhitte of verbrande stekker.
Dit is natuurlijk erg vervelend wanneer dit voorkomt, maar wat veroorzaakt dit nu eigenlijk?
In dit artikel zullen we dit nader toelichten.

Oorzaak

Het opladen van elektronische apparaten met een stroomsterkte van 16A via een mobiele lader kan leiden tot oververhitting of zelfs verbranding van de stekker. Dit probleem manifesteert zich op het meest kwetsbare punt van de stroomverbinding, met name bij de overdracht van stroom in het stopcontact. De oorzaak van deze problemen ligt in warmteoverdracht, die kan optreden wanneer de contactpunten van het stopcontact niet stevig om de stekkerpennen klemmen.Deze zwakte kan het gevolg zijn van metaalmoeheid en slijtage na verloop van tijd. Wanneer de pinnen van het stopcontact onvoldoende contact maken, ontstaat er een te klein oppervlak voor de hogere stroomsterktes (zoals 16A of 3,7 kW) die erdoorheen gaan. Dit fenomeen is niet exclusief voor mobiele laders en kan zich voordoen bij elk elektronisch apparaat met een hoog vermogen, waardoor aanzienlijke eisen worden gesteld aan het stopcontact. Als het stopcontact niet meer in optimale staat verkeert, kan dit leiden tot te veel weerstand, wat op zijn beurt resulteert in warmteontwikkeling en mogelijk zelfs verbranding van de stekker.

Preventie van oververhitting en verbranding

Om deze problemen te voorkomen, is het van essentieel belang om correcte verbindingen te maken en alles zorgvuldig te monteren. Bij elektrawerkzaamheden wordt sterk aangeraden dit te laten uitvoeren door een vakbekwame elektrotechnicus. Daarom is het aan te bevelen om de temperatuur van de stekker te controleren met de hand tijdens het laden. Mocht deze heet aanvoelen na een aantal minuten laden, dan is hoogstwaarschijnlijk overdrachtswarmte de oorzaak. Wij raden u dan aan het betreffende stopcontact te vervangen door een nieuw exemplaar, zodat u zeker weet dat de klemmen in het stopcontact goed om de pinnen van de stekker klemmen. Op lagere ampères laden wordt verkleind het risico op oververhitting aanzienlijk, daarom adviseren wij om te laden met een stroomsterkte van 10A of 13A in plaats van 16A.

plug-electric.png__PID:eb6559b9-c3d3-4269-877c-65cfbe97919e

Help, mijn stekker is toch verbrand wat nu?

Het blijft vervelend wanneer de stekker oververhit raakt of verbrand. Geen paniek, u kunt de stekker zonder problemen vervangen, zodat het product weer als nieuw is. Zie de instructies op het volgende filmpje: 

Het is echter belangrijk om ook  het stopcontact te laten vervangen door een vakbekwame elektrotechnicus, zodat het probleem niet nogmaals kan voorkomen.

Garantie

Indien er gebreken worden geconstateerd bij de mobiele thuislader, dan valt deze gewoon onder de garantie. U kunt in dat geval contact opnemen met onze klantenservice. Het is echter belangrijk op te merken dat onze producten officieel zijn getest en voldoen aan de Europese CE-normen. Een situatie die wordt veroorzaakt door een verouderd stopcontact met metaalmoeheid valt helaas niet onder de garantie. Desondanks willen wij benadrukken dat na de vervanging van de stekker van de mobiele thuislader, het product nog steeds gedekt is door de 2 jaar garantie vanaf de aankoopdatum.

Vragen?

Voor eventuele vragen of verdere ondersteuning kunt u contact opnemen met onze klantenservice via:

+31 (0)85 000 4108

support@evplug.eu