Daryll | Customer Support bij EV Plug Europa
06-06-2023
Hoeveel fasen in de meterkast?
In dit artikel gaan we verder in op de vereisten waaraan uw meterkast moet voldoen voor het opladen van elektrische auto's.
Introductie
Wanneer u een elektrische auto (EV) thuis wilt opladen dan is het belangrijk om te begrijpen hoe elektrische systemen werken in de meterkast van een woning. In Nederland hebben de meeste huishoudens een elektriciteitsaansluiting met een capaciteit van 1 of 3 fase. In dit artikel zullen we uitleggen wat deze termen betekenen en hoe ze van invloed zijn op het elektrische systeem in uw woning.
Wat is een fase?
In een elektrisch systeem verwijst de term fase naar de wisselstroom (AC) die door de bedrading stroomt. In Nederland is de standaard netspanning 230 volt.
- Klik op onderstaande links/tabs om te navigeren naar de verschillende informatie.
Een 1-fase (1 x 35A) aansluiting
In dit voorbeeld gaan we uit van een 1 fase (230V), 35A aansluiting in een meterkast. Of u een 1 fase aansluiting heeft kunt u zien op de afbeelding hiernaast of navragen bij uw netbeheerder. Een 1 fase aansluiting betekent dat er één fasedraad (bruin) is die wisselstroom (AC) levert, één blauwe draad (nul) die de stroom terugvoert naar de bron en een geel/groene aardedraad. Om het vermogen te berekenen is de berekening als volgt:
1 fase x 230V x 35A = 8,1 kW
(aan vermogen ter beschikking)
De onboard charger van een elektrische auto is ten alle tijden leidend voor het laadproces. Het is dus belangrijk om te weten wat de specificaties zijn van uw auto, zodat u weet wat voor vermogen er nodig is vanuit uw meterkast. Via de volgende link kunt u het gewenste automerk/bouwjaar kiezen:
Automerken overzichtBij een 35A 1 fase aansluiting worden meestal elektrische auto's geladen met een onboard charger van 3.7 kW (1 fase 16A) aan laadvermogen. Hiervoor wordt de meterkast vaak op een aparte groep afgezekerd op 16A. Ook kunnen er auto's opgeladen worden met een onboard charger van 7.4 kW (1 fase 32A) aan laadvermogen. Hiervoor is vrijwel altijd een dynamic load balancer nodig. Een load balancer controleert en bewaakt continu het stroomverbruik van elk apparaat om te zorgen dat het totale stroomverbruik binnen de grenzen blijft.
Als uw auto een onboard charger heeft van 11 kW (3 fase 16A) of 22 kW (3 fase 32A), kunt u overwegen om de capaciteit van uw meterkast te vergroten om het laadproces te versnellen. Bij een onboard charger van 11 kW wordt de meterkast verzwaard naar een aansluiting van 3 x 25A. Als uw auto een onboard charger van 22 kW heeft, dan wordt de meterkast verzwaard naar een aansluiting van 3 x 35A. Voor meer informatie over een verzwaring kunt u contact opnemen met uw netbeheerder.
1 Fase
35A
8,1kW
Conclusie
De vraag of u de meterkast moet verzwaren of aanpassen, hangt volledig af van de onboard charger (omvormer) van uw auto, zoals eerder vermeld. Deze boordlader is altijd de belangrijkste factor bij het oplaadproces. De volgende stap is het bepalen van het laadstation dat het beste bij uw auto past. Ten slotte is het essentieel om te weten welke aanpassingen er in de meterkast moeten worden gedaan. Moet de meterkast worden verzwaard? Is een dynamische load balancer nodig in uw situatie? Wilt u slim en efficiënt laden via uw zonnepanelen? Heeft u advies nodig neem dan vrijblijvend contact met ons op:
e: support@evplug.eu
t: +31 (0)85 000 4108.